Craig Parker (Darken Rahl)

alt

 

Craig Parker urodził się 12 listopada 1970 roku na Fidżi. Ma dwoje rodzeństwa - brata i siostrę. Obecnie mieszka w Nowej Zelandii. Jest związany z Auckland Theatre Company, na deskach którego zagrał m.in. w sztuce "Rosencrantz & Guildenstern nie żyją", "Pocałunek Judasza" i "The Pillowman". Współpracował z Silo Theatre przy sztuce Glide Time. Chętnie udziela się na konwentach związanych z twórczością Tolkiena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmografia:

2012: "Shackleton's Captain" jako Frank Worsley

2011: "Waitangi: What Really Happened" jako Freeman

2009: "Underworld: Bunt Lykanów" (Underworld: Rise of the Lycans) jako Sabas

2006: "Weekend Lovers" jako Matt

2002: "Władca Pierścieni: Dwie Wieże" (The Lord of the Rings: The Two Towers) jako Haldir

2001: "Nikt cię nie usłyszy" (No One Can Hear You) jako Henley

2001: "Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia" (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) jako Haldir

1998: "A Soldier's Sweetheart" jako żołnierz

Seriale:

2013: "Agencji NCIS: Los Angeles" (NCIS: Los Angeles) jako Vasile Comescu

2013: "Jeździec bez głowt" (Sleepy Hollow) jako Pułkownik Tarleton

2012: "Spartakus: Zemsta" (Spartakus: Vengeance) jako Glaber

2012: "Auckland Daze" jako Craig

2010: "Radiradirah" jako Książę John

2008 – 2010: "Miecz Prawdy" (Legend of the Seeker) jako Rahl Posępny

2010 – 2012: "Spartakus: Krew i Piach" (Spartacus: Blood and Sand) jako Glaber

2009: "Diplomatic Immunity" jako Leighton Mills

2007 – 2008: "Shortland Street" jako Guy Warner

2005: "Power Rangers S.P.D." jako Narrator

2003: "Power Rangers Ninja Storm" głos Motodrone

2001-2003: "Mercy Peak" jako Alistair Kingsley

1997-2001: "Xena: Wojownicza Księżniczka" (Xena: Warrior Princess) jako Bellerophon

1999: "A Twist in the Tale" jako Larry Sharpe

1998: "Młody Hercules" jako Lucius

1997: "2 People" jako Host

1996: "City Life" jako Seth

1993: "Stukostrachy" (The Tommyknockers) jako student

1993-2008: "Shortland Street" jako Guy Warner

1987-1990: "Gloss" In

Programy:

2010: "RingCon 2010"

2009: "RingCon 2009"

2006: "Return of the Jackalope"

2004: "Ring*Con 2004"

2003: "Last Call"

2003: "Intrepid Journeys"

2002: "Before Stardom"

2002: "RingCon 2002"

1999: "Look Who's Famous Now"

16-12-2017, 15:52

Valid XHTML & CSS | Design by: LernVid.com